Designers

trendzettend!

Pierre Paulin

Zijn complexe ontwerpen hebben allemaal een opvallende sculpturale vorm: vloeiende, organische lijnen, die vriendelijk, zacht en elegant ogen.

Pierre Paulin was designer voor Artifort

Pierre Paulin (1927-2009), van oorsprong Frans industrieel ontwerper, werd in Nederland vooral bekend als vormgever van Artifort meubels.

In de jaren vijftig begon Paulin met het ontwerpen van stoelen voor Thonet en Artifort.Voor Thonet ontwierp Paulin begin jaren vijftig een stoel geïnspireerd op het werk van Charles en Ray Eames. Tijdens zijn werk bij Thonet deed Pierre Paulin ervaring op met moderne materialen als plywood (gebogen multiplex), glasvezel en polyester, roestvrij staal en latexschuim. In 1952 komt hij met de stoel CM 137. In dit ontwerp speelt hij met het 'spiegelen' van vormen die in elkaar vallen, omdat ze als het ware hol en bol zijn.

Een fauteuil moet de zitter beschermen

Voor Artifort ontwierp Pierre Paulin meubels van 1958 tot 1970. Zijn motto was: een fauteuil moet de zitter beschermen. Artifort produceerde de meeste van Paulin's ontwerpen, waaronder zijn eerste plastic stoel 157 (1953). De belangrijkste designers voor Artifort waren Pierre Paulin, Geoffrey Harcourt en Kho Liang Le. Zij zorgden ervoor dat de onbekende meubelfabrikant Artifort een toonaangevende trendsettende producent van spraakmakende designmeubelen werd.

Beroemde creaties van Paulin voor Artifort zijn de Oyster, Globe, Tulip, Butterfly, Tongue en natuurlijk de Ribbon Chair. Voor het ontwerp van de Ribbon Chair nam hij in 1969 de American Industrial Award in ontvangst. De ontwerpen waren destijds al heel vooruitstrevend maar passen nog steeds in elk modern interieur.

Zijn complexe ontwerpen hebben allemaal een opvallende sculpturale vorm: vloeiende, organische lijnen, die vriendelijk, zacht en elegant ogen. Ze zijn tijdloos en innovatief. Artifort heeft nog steeds ontwerpen van Paulin in de collectie die dateren uit de jaren zestig en zeventig. Designklassiekers van zijn hand zijn de Artifort Tongue Chair en de modellen 437 en 545.

Vormgevingsprojecten

Naast meubeldesigner was Paulin betrokken bij diverse vormgevingsprojecten. Hij ontwierp het Franse Paviljoen voor de Expo '70 in Tokio en in 1971 werd Paulin gevraagd om de privé-vertrekken van het presidentiële paleis in Parijs opnieuw in te richten. Daarnaast was hij ook verantwoordelijk voor de styling van de passagiersruimten in de vliegtuigen van Air France. Het Centre Pompidou in Parijs heeft een permanente tentoonstelling van al zijn meubelontwerpen. Er zijn ook meubelontwerpen opgenomen in het Museum of Modern art in New York.

Je vindt de collectie van Artifort in de woonwinkels van Piet Klerkx in Waalwijk, Amersfoort, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam.

Pierre Paulin

Een fauteuil moet de zitter beschermen

Maak je huis een plek om van te genieten

Advies, tips & trends

NIEUW: Piet's magazine

  • 80 pagina's inspiratie
  • Woontrends 2018
  • Gratis magazine t.w.v. €5,95
  • De nieuwste collectie

Wooninspiratie

Blijf op de hoogte van de laatste trends

  • Gratis Interieuradvies

Laat je inspireren

En plan een afspraak voor een gratis kleur- en interieuradvies

  • Inclusief stijl impressie tekening
  • Afspraak ook mogelijk bij u thuis

Heb je verbouw- of verhuisplannen of zin in een nieuw interieur? Wil je weten hoe je dat ene designmeubel waar je al zo lang van droomt, in harmonie brengt met de rest van je interieur? De interieuradviseurs van Piet Klerkx helpen je graag om van je huis een écht thuis te maken. Maak een afspraak voor een GRATIS persoonlijk kleur- en interieuradvies t.w.v. €75,-. En laat je verrassen en inspireren!

Nu niet het moment om inspiratie op te doen?

Ontvang om de twee weken tips, adviezen en inspiratie in je inbox

Een keer in de twee weken ontvang je een nieuwsbrief boordevol met de laatst trends, inspiratie en de laatste ontwikkelingen op het gebied van wonen!

Schrijf je in en ben altijd als eerste op de hoogte van de aanbiedingen.

Bekijk een voorbeeld

Of doe leuke ideeën op via , of Pinterest

back to top
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×