10 x pronken met een Hongaarse punt

Het is nét wat anders dan een visgraatvloer en een leek zou het niet eens opvallen. Maar als liefhebber van een mooie, houten vloer in huis, zal je het verschil vast en zeker wel zien. De Hongaarse Punt is een patroonvloer waar het hart van menig vloeren junkie (inclusief mezelf) van gaat kloppen. Maar hoe is een Hongaarse Punt te herkennen? En hoe kun je zo’n topvloertje nou het beste combineren in je eigen huis?

Visgraat of Hongaarse Punt?!
De uitleg lijkt in eerste instantie voor mensen met een wiskundeknobbel maar is uiteindelijk best makkelijk te begrijpen (aldus ondergetekende zonder wiskundeknobbel!). De plankjes van een Hongaarse Punt worden in een hoek van 45 tot 60 graden gelegd, in tegenstelling tot een visgraatvloer waarbij sprake is van een hoek van 60 graden. Bij een Hongaarse Punt ontstaat er dan aan het uiteinde een zogenaamde ‘sergeantstreep’ (de plank is schuin), bij een visgraat is het uiteinde juist recht wat ‘m wat stoerder maakt. Wat je dan krijgt, is dat de punten bij een Hongaarse Punt aan elkaar zitten, de punten van een visgraat doen dit niet. Vandaar dus ook de naam, Hongaarse Punt. En juist dat puntje maakt ‘m extra speels.

Klassieke uitstraling
De Hongaarse Punt komt uiteraard prachtig tot z’n recht in een klassiek interieur. Denk hierbij aan een statig pand met hoge plafond inclusief authentieke ornamenten aan het plafond. Is een visgraatvloer robuuster voor in huis, een Hongaarse Punt is juist klassieker en oogt rustiger in een interieur. Is je ruimte klein kies dan voor een hoek van 45 graden (je krijgt dan smalle banen en zo lijkt je ruimte optisch langer). De hoek van 60 graden is weer ideaal in grotere ruimtes, want zo oogt het geheel direct een stuk rustiger. 

Speel met kleurverschillen
Heb je eenmaal gekozen voor je favoriete hoek, dan is het kiezen voor een lak in diverse kleuren. In veel klassieke appartementen zie ik een egale kleur, maar mijn favoriet blijft toch de kleurverschillen in planken en dan met name met de nadruk op een donkere lak. Zo’n donker vloertje met kleurverschil kan dan juist extra mooi zijn in een iets stoerder interieur met bijvoorbeeld veel beton en staal. Ik zie veel Hongaarse Punten in de woonkamer, maar in de hal of in de slaapkamer zijn ze net zo mooi.

Parijse loft
Als je nu denkt dat een Hongaarse Punt onbetaalbaar is voor in huis, komt bedrogen uit. Naast een echte houten vloer kun je natuurlijk ook kiezen voor laminaat in plaats van hout. En zo kan het maar zomaar zijn dat je appartementje drie hoog achter de allure uitstraalt van een Parijse loft…

Beeld gevonden via:

1. Remodelista. 2. Remodelista. 3. Wood Floors of Farnham. 4. Dpages. 5. Houzz. 6. Easst. 7. Int2 Architecture. 8. Jessica Vedel. 9. Jeremy Wilson voor Vogue Living. 10. Jessica Vedel.

Elisah Jacobs is freelance lifestyle journalist, fotograaf en eigenaar van de blog InteriorJunkie. Daarnaast geeft ze interieuradvies en doet ze regelmatig de styling van huizen. Voor Piet Klerkx houdt ze wekelijks een inspiratieblog bij. 

Waar bent u naar op zoek?

Bij Piet Klerkx vindt u alles voor ieder huis. Met jarenlange ervaring stellen wij de mooiste en meest veelzijdige collecties samen. Onze adviseurs hebben alle kennis in huis om u vakkundig advies te geven en om uw woonwensen werkelijkheid te maken.

Bij Piet Klerkx vindt u alles voor ieder huis. Met jarenlange ervaring...

Bij Piet Klerkx vindt u alles voor ieder huis. Met jarenlange ervaring stellen wij de mooiste en meest veelzijdige collecties samen. Onze adviseurs hebben alle kennis in huis om u vakkundig advies te geven en om uw woonwensen werkelijkheid te maken.

Banken

Fauteuils

Stoelen

Tafels

Kasten

Bedden & Boxsprings

Accessoires

Piets stoffering

Keukens

Badkamers

BEZOEK DE GROOTSTE WOONBELEVING VAN NEDERLAND