Welke kookplaat past bij jou?

De kookplaat is één van de meest gebruikte elementen in de keuken. Om deze reden is het belangrijk dat je een kookplaat kiest die bij jouw manier van koken past en daarnaast bij de stijl van je keuken aansluit. Om je hier een handje bij te helpen, hebben we de vier meest populaire manieren van koken op een rijtje gezet:

  • Koken op gas. Bij koken op gas wordt de pan direct verwarmd door de hitte van de vlam. Het voordeel hiervan is dat de vlam direct reageert wanneer je de pit hoger of lager zet en je de temperatuur precies kunt regelen. Daarnaast is een gaskookplaat de meest goedkope variant en geschikt voor alle pannen.

  • Koken op gas-op-glas. Wanneer je van de voordelen van koken op gas wilt profiteren en tegelijkertijd een moderne uitstraling wilt creëren, is een gas-op-glas kookplaat dé oplossing. Bij dit type kookplaat wordt er bovenop de gaspitten een glasplaat geplaatst die het geheel een strakke uitstraling bezorgd. Daarnaast is dit type kookplaat zeer energiezuinig doordat er geen warmte kan ontsnappen.

  • Koken op inductie. In moderne keukens is koken op inductie erg populair. Bij deze vorm van koken wordt de onderkant van de pan verwarmd door het magnetisch veld dat zich in de plaat bevindt. Hierdoor is niet elke pan geschikt voor koken op inductie. Het voordeel is wel dat de kookplaat zelf nauwelijks warm wordt (extra veilig wanneer er kleintjes in huis rondlopen) en de plaat gemakkelijk is schoon te maken.

  • Koken op een keramische kookplaat. Bij een keramische kookplaat wordt de glasplaat verwarmd door middel van infraroodstraling waarna de glasplaat de pan vervolgens verwarmd. Houd er rekening mee dat de plaat langzaam opwarmt en vervolgens lang warm blijft. Het voordeel is echter dat de prijs van een keramische kookplaat vaak erg scherp is in vergelijking met bijvoorbeeld koken op inductie.

Hoe maak je de juiste keuze?

Welke vorm van koken bij jou past is afhankelijk van je budget, je persoonlijke wensen en de stijl van je keuken. In moderne keukens zien we vaak strakke kookplaten, zoals inductie, keramisch en gas-op-glas terugkomen. Een klassieke of landelijke keuken leent zich daarentegen uitstekend voor een prachtig vrijstaand fornuis dat op gas werkt. Hecht je veel waarde aan veiligheid? Dan is de koken op inductie het meest geschikt, omdat hierbij het kookoppervlak niet warm wordt. Wanneer je energiezuinig wilt koken is gas de beste oplossing. Een gas-op-glas kookplaat is bovendien extra energiezuinig en heeft daarnaast een moderne look.

Kom langs in één van onze winkels

Wil je meer weten over de verschillende kookplaten? Kom dan langs in één van onze winkels waar onze adviseurs je graag helpen met het maken van de juiste keuze.

Plan nu een afspraak

Kom langs en bekijk alle keukenapparatuur

back to top
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×