Artifort

Artifort

In 1890 legde behanger en stoffeerder Jules Wagemans het fundament voor wat later Artifort zou worden. Zijn zoon Henricus Wagemans bouwde het bedrijf uit tot een meubelfabriek. Eind jaren twintig was het bedrijf over het hele land bekend en werd een showroom in Amsterdam geopend. In 1928 wordt de merknaam Artifort geïntroduceerd: afgeleid van het Latijnse woord 'ars', dat kunst of kunde betekent en 'fortis' dat staat voor sterk of krachtig. Daarnaast is het u vast al opgevallen dat het woord 'comfort' duidelijk verweven is in deze merknaam. 

ONTWERPERS ARTIFORT

In de loop der jaren hebben diverse ontwerpers zich aan het merk verbonden. Van veel van hen is de invloed nog steeds terug te zien. In 1858 sloot binnenhuisarchitect en meubelontwerper Kho Liang Ie zich als esthetisch adviseur aan. Hij zorgde ervoor dat Artifort internationaal hét merk werd. Pierre Paulin ontwierp de opvallende, felgekleurde zitsculpturen, die nog steeds het gezicht zijn van de Artifort collectie. Voor deze ontwerpen ging Artifort werken met ingeschuimde metalen buisframes en elastische bekledingshoezen. In 1967 ontmoette Paulin bovendien Jack Lenor Larsen. Een fantastische combinatie. Samen veranderden ze de kijk van de wereld op vormgeving. In vorm, materiaal en textiel.

MUSEUMSTUKKEN EN JONG TALENT

In de navolgende jaren bindt Artifort steeds meer jong en gevestigd designtalent aan zich, zoals Nel Verschuuren, Bruno Ninaber van Eyben, Gijs Bakker en Jeremy Harvey. Het merk blijft zich onderscheiden en perfectioneren. Er zijn zelfs modellen opgenomen in de collectie van het Museum of Modern Art en in Centre Pompidou.

HELDERE LIJNEN EN SPEELSE VORMEN

De collectie van Artifort bestaat uit banken, fauteuils, kasten, stoelen, tafels en barstoelen. Ze zijn herkenbaar aan de organische vormen, opvallende kleuren en strakke naadloze belijning. Het zijn stuk voor stuk opvallende verschijningen waar u op slag verliefd op kunt worden. Een liefde waar u nog heel erg lang van zult genieten. Er kunnen veel verschillende stoffen worden toegepast op de Artifort-modellen. De keuze wordt echter soms beperkt door de rekbaarheid van de stof. Daarom heeft Artifort een standaard stoffencollectie van veel gebruikte meubelstoffen, die zijn geselecteerd speciaal op rekbaarheid en het model. Houd u van opvallend en functioneel design? Dan is de collectie Artifort meubelen bij Piet Klerkx zeker iets voor u.

Artifort is in alle filialen van Piet Klerkx te vinden, behalve in Purmerend.