Een kijkje in de keuken

Een kijkje in de keuken

Eten. Het is één van onze primaire levensbehoefte en het begint allemaal in de keuken. Voor sommige mensen is de keuken een functionele plek om even snel iets klaar te maken. Voor anderen is het de belangrijkste plek in huis. Welke rol vervult eten in het leven van onze medemens in Nederland? En wat is voor hen belangrijk in een keuken om zich thuis te voelen. We nemen plaats aan de keukentafel bij mensen thuis en vragen hen het hemd van het lijf.

Kelly (36) is geboren in Maleisië, heeft gewoond in Australië en verhuisde twaalf jaar geleden naar Nederland. De kunst van het koken werd haar van huis uit met de paplepel ingegoten. En dat zie je. Als we haar huis betreden is de gigantische houten familietafel het eerste waar je tegenaan loopt. In de keuken voelt Kelly zich koningin te rijk. Ze kan uren besteden aan het tonen van haar kookkunsten. En dat heeft ze ook nodig. Het herinnert haar aan "thuis".

Hoi Kelly.

Wat betekent dat voor jou - thuis voelen?
"Voor mij is dat echt het gevoel van familie. Het gevoel dat je erbij hoort, omringd met de belangrijkste mensen om je heen. Dat hoeft niet perse in huis te zijn. Mijn kinderen voelen zich bijvoorbeeld ook thuis als ze in Maleisië of Australië zijn. Thuis voelen is voor mij ook als mensen zich bij ons thuis kunnen voelen. En zelf de kast durven open te trekken om iets lekkers te pakken."

Welke rol vervult de keuken hierin?
"De hoofdrol! Mijn moeder toonde altijd haar liefde door te vragen wat iemand wil eten. Dan trok ze alles uit de kast en zette ze iets speciaals op tafel. Dat heb ik van haar meegekregen. Mijn man begrijpt gelukkig ook dat koken voor mij heel belangrijk is. Dat dit mij het gevoel van "thuis" geeft als ik bijvoorbeeld een beetje heimwee heb. Hij gunt mij die uren ook echt in de keuken, dat heb ik nodig."

Jullie hebben twee eettafels, waar eten jullie op een doordeweekse dag?
"Dan eten we aan de kleine eettafel in de serre. We zijn met z'n vijven dus dat past precies. Maar als mijn familie over de vloer komt dan pakken we groots uit. We hebben vijf zitplaatsen aan de bar en tien zitplaatsen aan de grote tafel. Ik vind het fijn om veel mensen welkom te kunnen heten in ons huis. Dat was een must toen we een jaar geleden deze keuken samenstelden."

Waar moest je droomkeuken aan voldoen?
"De keuken moest voor ons echt het centrum vormen in huis - één worden met de leefomgeving. Daarnaast kook ik natuurlijk graag en veel tegelijk. Dan is het belangrijk dat alles makkelijk schoon te maken is, binnen handbereik ligt, dat er genoeg open bladruimte is en dat ik genoeg gaspitten heb om op te koken. En - niet geheel onbelangrijk: ik houd ervan om samen te koken. Een keer in de zoveel tijd host ik de kookclub bij ons thuis. Ons huis staat gekscherend bekend als 'het clubhuis' omdat we zoveel ruimte hebben."

Kook je ook wel eens met je familie?
"Thuis is de keuken echt mijn domein. Maar als mijn familie overkomt naar Nederland, bijvoorbeeld met kerst, dan moeten we dat maanden van tevoren plannen. Want iedereen wilt zijn plekje opeisen in de keuken. Dat krijg je met zoveel keukenprinsessen bij elkaar ;)"

Wat is je favoriete plek in jullie keuken?
"Dat is denk toch wel onze bar. Hier sta of zit ik vaak aan. Ik heb vanaf de bar overzicht van wat er gebeurt in huis. En ik vind het heerlijk als ik sta te koken terwijl mensen aan de bar zitten."

Wat is je specialiteit in het koken?
"Het ligt in de lijn der verwachting, maar ik ben dol op de Aziatische keuken. Hier komen alle smaken bij elkaar: zoet, zuur, zout en bitter. Ik experimenteer er graag mee en kan me er helemaal in uitleven."

Wat is je favoriete eetmoment in de week?
"Vrijdagavond. Als iedereen klaar is met school en werk en we echt de tijd kunnen nemen om het weekend in te luiden. Dan kook ik ook wat uitgebreider. Met iets pittigs voor mijn man en mij. En iets milds voor onze drie kinderen. Heerlijk."

  • Gratis Interieuradvies

Laat je inspireren

En plan een afspraak voor een gratis kleur- en interieuradvies

  • Inclusief stijl impressie tekening
  • Afspraak ook mogelijk bij u thuis

Heb je verbouw- of verhuisplannen of zin in een nieuw interieur? Wil je weten hoe je dat ene designmeubel waar je al zo lang van droomt, in harmonie brengt met de rest van je interieur? De interieuradviseurs van Piet Klerkx helpen je graag om van je huis een écht thuis te maken. Maak een afspraak voor een GRATIS persoonlijk kleur- en interieuradvies t.w.v. €75,-. En laat je verrassen en inspireren!

back to top
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×