Hoe zag de oven er vroeger uit?

Tegenwoordig is de oven niet meer weg te denken uit de keuken. Hij wordt gebruikt om uitgebreide maaltijden in te bereiden, taarten te maken of om gewoon snel een diepvriespizza in te gooien. Maar sinds wanneer bestaat de oven eigenlijk en hoe zag hij er vroeger uit?

Houtovens
Ovens werden voor het eerst gemaakt in 1490 in Frankrijk. Deze houtovens bestonden volledig uit bakstenen en tegels, inclusief het rookkanaal. Simpele houtovens werden vroeger gebruikt door de oude Grieken om brood en ander eten in te bakken.

IJzeren ovens
Rond 1728 werden er steeds meer ovens gemaakt van ijzer. Deze eerste ijzeren ovens kwamen uit Duitsland en werden Five-plate of Jamb stoves genoemd. Rond 1800 werd de Rumford uitgevonden. Dit fornuis had verschillende kookplaten en de temperatuur kon per plaat geregeld worden. Het eerste model was te groot voor de gemiddelde keuken, pas in 1934 kwam Stewart’s Oberlin ijzeren fornuis voor de normale mens.

Koolovens
De eerste kooloven werd in 1833 ontworpen door Jordan Mott. Deze oven werd de baseburner genoemd. Om de kolen efficiënt te verbranden had de oven ventilering.

Gasoven
In 1826 werd door Britse uitvinder James Sharp voor het eerst patent aangevraagd voor een gasoven. De gasoven werd pas rond 1920 in de meeste huishoudens gebruikt omdat gasleidingen toen gebruikelijker werden. 

Elektrische ovens
Pas laat in de jaren 20 en begin jaren 30 begonnen elektrische ovens te concurreren met gasovens. De technologie van de elektriciteitstoevoer was alleen nog niet optimaal. Een grote verbetering bij elektrische ovens was de uitvinding van verwarmingselementen die ook gebruikt worden in kookplaten.

Magnetron
De magnetron werd in de jaren 40 per ongeluk ontdekt door Percy Spencer. Hij werkte bij Raytheon, een Amerikaans defensie- en technologiebedrijf. Daar bouwde hij magnetrons voor radars. Spencer bedacht een nieuwe techniek om microgolfradars te ontwikkelen voor betere radarsystemen om het bombarderen van Londen te beperken. Op een dag merkte hij dat een chocoladereep die hij in zijn zak had zitten, was gesmolten.

Beeld credits:
Beeld 1,  beeld 2beeld 3beeld 4beeld 5beeld 6.

  • Gratis Interieuradvies

Laat je inspireren

En plan een afspraak voor een gratis kleur- en interieuradvies

  • Inclusief stijl impressie tekening
  • Afspraak ook mogelijk bij u thuis

Heb je verbouw- of verhuisplannen of zin in een nieuw interieur? Wil je weten hoe je dat ene designmeubel waar je al zo lang van droomt, in harmonie brengt met de rest van je interieur? De interieuradviseurs van Piet Klerkx helpen je graag om van je huis een écht thuis te maken. Maak een afspraak voor een GRATIS persoonlijk kleur- en interieuradvies t.w.v. €75,-. En laat je verrassen en inspireren!

back to top
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×