De kat blijft beneden

Sinds de oudste dochter weer thuis woont én poes Koosje heeft meegenomen, loopt het hele gezin te snotteren. Als de kinderen na schooltijd thuiskomen springen de tranen in hun ogen, niet omdat ze geëmotioneerd zijn door het warme weerzien met hun vader, maar een gewone allergische reactie.

’s Nachts houdt dochter F haar vader hoestend uit zijn slaap. ‘Ik ga daar niet meer slapen hoor, als die poes er is’, waarschuwt mijn zoon die allergisch en astmatisch is. Om zijn woorden kracht bij te zetten, grijpt hij met een theatraal gebaar naar zijn inhalator.

We maken harde afspraken: Koosje mag absoluut niet op de slaapkamers komen en de deuren naar boven moeten dicht. We zijn onverbiddelijk als ze voor de gangdeur staat te jammeren. ‘Ze went er maar aan!’, zegt mijn lief streng tegen zijn oudste.

Het is voor ons ook even wennen om de deur altijd achter je dicht te doen en het gebeurt dan ook regelmatig dat Koosje tóch boven zit. ‘Nog één keer,’ dreigt lief, ‘en dan zoek ik een ander huis voor Koos.’
De kinderen kijken bedremmeld. Dát wil niemand op zijn geweten hebben.

Dat weekend zijn de jongste kinderen naar hun moeder en de oudste is tot diep in de nacht op stap. ‘We hebben het rijk voor ons alleen,’ knipoogt mijn lief, als hij de lichten uitdoet. ‘En jij blijft hier,’ zegt hij streng tegen Koosje die zich al klaarmaakt om lekker mee naar boven te gaan.

’s Nachts schrik ik wakker als lief met een gil overeind gaat zitten in bed. ‘Die kat!’ roept hij uit. ‘Hoe kan dat?’ Ik knip het licht aan zie nog net hoe Koos verschrikt onder het bed kruipt. Er volgt een nachtelijke jachtpartij langs de slaapkamers waarbij Koos ons steeds net te snel af is.
Dan blijft lief stilstaan voor de gesloten deur van het trappenhuis. Met zijn handen in zijn zij bekijkt hij vol ongeloof de deur van onder tot boven en wijst dan omhoog. ‘Ze gaat er gewoon overheen’, verzucht hij.

Ik kijk met hem mee en zie een gat op de plaats waar ooit het bovenlicht zat. Glas dat jaren geleden met veel gerinkel naar beneden kwam toen iemand de deur te hard dichtsloeg. Het bovenlicht dat nooit is gerepareerd omdat niemand het miste.

De volgende dag haalt lief plexiglas en plakt dit op de plaats van het bovenlicht. Koosje stoot die week nog drie keer keihard haar kop als ze een aanloop neemt om over de deur heen te springen. Dan geeft ze het op. De bovenverdieping is weer van ons.

Over Lotty Rothuizen

De zogenaamde "patchworkgezinnen" kunnen soms voor de nodige woondilemma's zorgen. Schrijfster Lotty Rothuizen kan hierover meepraten. Speciaal voor Piet Klerkx deelt ze haar hilarische verhalen in een tweewekelijkse column. Over hoe ze verliefd werd op haar buurman. En er ineens vier kinderen bij kreeg.

  • Gratis Interieuradvies

Laat je inspireren

En plan een afspraak voor een gratis kleur- en interieuradvies

  • Inclusief stijl impressie tekening
  • Afspraak ook mogelijk bij u thuis

Heb je verbouw- of verhuisplannen of zin in een nieuw interieur? Wil je weten hoe je dat ene designmeubel waar je al zo lang van droomt, in harmonie brengt met de rest van je interieur? De interieuradviseurs van Piet Klerkx helpen je graag om van je huis een écht thuis te maken. Maak een afspraak voor een GRATIS persoonlijk kleur- en interieuradvies t.w.v. €75,-. En laat je verrassen en inspireren!

back to top
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×