De Thonet-ladder

Eindelijk is het zover: ik krijg nieuwe ramen op mijn slaapkamer op zolder. Al jaren blijven de ramen alleen openstaan met behulp van een blok hout. En als ik een rondje om ons huizenblok loop, zie ik dat ik niet de enige ben. De klapramen van alle buren op de zolderverdieping worden op creatieve wijze opengezet. Ik zie een kleerhanger, een stapel boeken en een bezemsteel. En dat blok hout van mezelf.

Op de dag dat de mannen de ramen komen plaatsen, ligt de hele bovenverdieping open en is de trap afgedekt met plastic. Terwijl ik probeer te werken, klinkt boven mij 100%NL uit de radio. Gestommel op het dak, geschreeuw van boven naar beneden, gekraak en een dakpan die valt.

Ik breng koffie en bewonder hun werk. Als ze twee dagen later zijn vertrokken en ik het gruis bij elkaar heb geveegd (niet met de stofzuiger doen mevrouw, dan gaat de motor stuk) en het stof uit de lakens heb gewassen, kan ik de nieuwe gordijnen ophangen. Ik heb nét de ladder teruggezet in de schuur als lief komt kijken naar het resultaat.

Het ziet er tiptop uit. Ik demonstreer hoe de kiep-draai ramen werken. Behendig draai ik aan de klink. ‘Kijk,’ zeg ik, ‘zo klapt alleen de bovenkant open.’ Ik draai de klink een kwartslag. ‘Zo gaat ‘ie dicht en zo kan het héle raam open. Goed hè!’ Met een vloeiend gebaar trek ik het raam naar binnen en vallen de koordjes van het ventilatierooster achter het raam. Achteloos wapperen ze in de wind. Het raam kan hierdoor niet meer dicht en het begint net flink te regenen.

Zelfs als lief op zijn tenen gaat staan, kan hij niet bij de bungelende touwtjes. Ik loop al naar beneden om de ladder weer te halen. Halverwege de trap hoor ik gekraak. Het komt van de zolderkamer en ik ren naar boven. Daar staat lief, op het antieke Thonet-stoeltje uit 1864 dat ik heb geërfd. Dat unieke exemplaar waar er maar negenentwintig van zijn gemaakt en dat ik niet voor niets op mijn slaapkamer heb gezet. Omdat er dan niks mee kan gebeuren. Dacht ik.

Lief heeft het koord in zijn hand en doet het raam dicht. Hij draait zich naar me om met een lach van oor tot oor. ‘Tadaa, gelukt,’ lacht hij voldaan. De dunne houten zitting kraakt onder zijn gewicht. Vol afgrijzen kijk ik naar zijn grote schoenen, ze passen er maar net op. Als hij afstapt dwarrelt een bruin papiertje van onder de zitting op de grond. Snel pak ik het op, voordat lief het in de prullenbak kan gooien. Ik hou het echtheidscertificaat vast en geef lief een kus. ‘Bedankt,’ lach ik opgelucht. Die Thonet, die maakte meubels van goede kwaliteit!

Over Lotty Rothuizen

De zogenaamde "patchworkgezinnen" kunnen soms voor de nodige woondilemma's zorgen. Schrijfster Lotty Rothuizen kan hierover meepraten. Speciaal voor Piet Klerkx deelt ze haar hilarische verhalen in een tweewekelijkse column. Over hoe ze verliefd werd op haar buurman. En er ineens vier kinderen bij kreeg.

  • Gratis Interieuradvies

Laat je inspireren

En plan een afspraak voor een gratis kleur- en interieuradvies

  • Inclusief stijl impressie tekening
  • Afspraak ook mogelijk bij u thuis

Heb je verbouw- of verhuisplannen of zin in een nieuw interieur? Wil je weten hoe je dat ene designmeubel waar je al zo lang van droomt, in harmonie brengt met de rest van je interieur? De interieuradviseurs van Piet Klerkx helpen je graag om van je huis een écht thuis te maken. Maak een afspraak voor een GRATIS persoonlijk kleur- en interieuradvies t.w.v. €75,-. En laat je verrassen en inspireren!

back to top
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×