Ik lust dit niet

We zitten met alle kinderen aan tafel. Lief heeft gekookt en kijkt tevreden naar het resultaat. Hij zet de dampende schalen op tafel en iedereen schuift aan. Eten met de twee gezinnen is gezellig, druk en hét moment om bij te praten. Maar ook het moment van gedoe.   

Hoe erg we ook ons best doen om steeds iets lekkers op tafel te zetten, er is altijd wel iemand die iets niet lekker vindt of zegt dat ‘ie het niet lust. De één brengt dat tactisch: ‘Sorry, ik neem maar een klein beetje want ik hou hier niet zo van.’ De ander trekt een boos gezicht en leunt met zijn ellenbogen op tafel als hij zijn bord bekijkt en zegt: ‘Gadverdamme, ik lust geen…’ Op de puntjes kun je bijna alle groentes invullen. ‘Maar ik lust wel veel; alle soorten vlees en vis.’

De ik-lust-dit-niet-sfeer is niet bevorderlijk voor het humeur van de kok en ook niet voor de sfeer aan tafel. Bovendien ben ik bang voor vitaminegebrek. Dus toen ik een advertentie van een slowjuicer zag, was ik meteen geïnteresseerd in de vele voordelen van fruit en groenten als puur sap. ‘Een glas 100% wortel- spinazie- of boerenkoolsap gemengd door een smoothie van zoete vruchten, voorziet in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitaminen,’ lees ik hardop voor. ‘En je proeft het niet eens, staat hier!’ roep ik enthousiast.

Samen bestuderen we die avond verschillende slowjuicers. Ik stel me voor hoe fit, slank en gezond ik word als ik de dag begin met zo’n gezonde groene smoothie. En hoe onze kinderen zonder zeuren hun vitaminen in vloeibare vorm binnen krijgen.

‘Het is wel een duur ding,’ zegt Lief. ‘Zullen we hem samen kopen? Dan zetten we hem wel bij jou.’

Die zondagmorgen staan we samen groenten te hakken en maken we sap van wortel, broccoli, tomaat, selderij, komkommer en gember. Terwijl de roombotercroissantjes in de oven zitten, houden wij een sap-proeverij. Bij de wortel, komkommer en tomaat zijn we nog enthousiast maar als we allebei van de broccoli hebben genipt, moet ik moeite doen om een tweede slokje te nemen. Ik kijk naar het vertrokken gezicht van Lief. ‘Puur is het niet zo lekker, ‘ stelt hij vast. De oven piept, de croissants zijn klaar. ‘Eerst een croissantje eten en straks verder met de sapjes?’ vraag ik hoopvol.

Maar na één hap van mijn croissant hoef ik al niet meer. ‘Ik ben een beetje misselijk van de broccoli.’ Lief knikt. ‘Ik ook.’ Opgelucht schuiven we de glaasjes gezondheid aan de kant. De kinderen waren er dit weekend niet bij. Zij krijgen maandagochtend hun eerste broccoli sap. De ik-lust-dit-niet-sfeer zet zich dus nog even voort.

Over Lotty Rothuizen

De zogenaamde "patchworkgezinnen" kunnen soms voor de nodige woondilemma's zorgen. Schrijfster Lotty Rothuizen kan hierover meepraten. Speciaal voor Piet Klerkx deelt ze haar hilarische verhalen in een tweewekelijkse column. Over hoe ze verliefd werd op haar buurman. En er ineens vier kinderen bij kreeg.

  • Gratis Interieuradvies

Laat je inspireren

En plan een afspraak voor een gratis kleur- en interieuradvies

  • Inclusief stijl impressie tekening
  • Afspraak ook mogelijk bij u thuis

Heb je verbouw- of verhuisplannen of zin in een nieuw interieur? Wil je weten hoe je dat ene designmeubel waar je al zo lang van droomt, in harmonie brengt met de rest van je interieur? De interieuradviseurs van Piet Klerkx helpen je graag om van je huis een écht thuis te maken. Maak een afspraak voor een GRATIS persoonlijk kleur- en interieuradvies t.w.v. €75,-. En laat je verrassen en inspireren!

back to top
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×