Over leesbrillen en andere ongemakken

Sinds een jaar of twee, zijn Lief en ik allebei aan de leesbril. Als het eenmaal zo ver is, kun je niet meer zonder. In de supermarkt hou ik een zak volkoreneierkoeken op armlengte afstand om zo de ingrediëntenlijst te lezen. In de keuken ben ik voortdurend op zoek naar mijn leesbril omdat ik anders het verschil tussen el en tl niet kan lezen in een recept. Iets wat we ongetwijfeld wél proeven, maar dan is het te laat.

Om van die leesbrilstress af te zijn, heb ik er zes gekocht. Voor elke gelegenheid één: de badkamer, woonkamer, keuken, werkkamer, het nachtkastje en natuurlijk in mijn tas. Allemaal een andere kleur. Alleen zo voorkom ik dat ze tóch allemaal op dezelfde plek belanden.

Lief heeft aan één leesbril genoeg en heeft zich erbij neergelegd dat hij die-man-met-de-leesbril-op-zijn-hoofd is geworden. ’s Morgens als hij wakker wordt en me met complimenten overlaadt terwijl ik me aankleed, weet ik dat hij het gezichtsvermogen heeft van een mol, totdat hij zijn contactlenzen indoet.

Lenzen voor ver kijken, leesbril voor dichtbij. ‘Dat moet toch anders kunnen?’ zegt Lief en hij maakt een afspraak bij de opticien. Een paar uur later komt hij terug. Mét varifocale lenzen. Er gaat een wereld voor hem open. De leesbril kan weg en Lief kan autorijden en de kleinste lettertjes lezen.

’s Avonds doet hij zijn nieuwe lenzen in het lenzendoosje. Dan hoor ik een verschrikte kreet: ‘Nee! Ik heb nu een verschil in linker- en een rechterlens. Hoe moet ik dat nu onthouden?’

Ik kijk naar het lenzendoosje. Het ene doosje is rood, het andere wit. ‘Rood is rechts omdat het met een R begint’, zeg ik. Hoe moeilijk kan het zijn, denk ik erachteraan. Daar kom ik snel achter.

‘Nee,’ zegt lief. ‘GraS. Gras Rechts aan Stuurboord. Rood is van bakboord en bakboord is links.’ Ik denk even dat ik hem niet goed heb verstaan. Maar hij kijkt me overtuigd aan. Die blik van: breng daar maar eens iets tegenin. Hij herhaald nog een keer wat hij zojuist heeft gezegd. Geërgerd kijk ik hem aan. Ik weet hoe dit verdergaat. Ik besluit een hulplijn uit te gooien en loop naar de slaapkamer van stiefdochter F. die in het blauwe schijnsel van haar mobieltje in haar bed ligt te appen. ‘F?’, fluister ik. ‘Ben je nog wakker?’ Ik leg haar het links-rechts-rood-wit-stuurboord-bakboord-verhaal uit.

 

Ze moet lachen en zucht. ‘Rechts is rood’, zegt ze zonder twijfel in haar stem. Als ik triomfantelijk haar slaapkamer uitloop, roept ze er snel achteraan: ‘Jij hebt gelijk maar zeg dat maar niet. Dan kun je tenminste gaan slapen.’ Ze is wijs, die stiefdochter van mij.

Over Lotty Rothuizen

De zogenaamde "patchworkgezinnen" kunnen soms voor de nodige woondilemma's zorgen. Schrijfster Lotty Rothuizen kan hierover meepraten. Speciaal voor Piet Klerkx deelt ze haar hilarische verhalen in een tweewekelijkse column. Over hoe ze verliefd werd op haar buurman. En er ineens vier kinderen bij kreeg.

  • Gratis Interieuradvies

Laat je inspireren

En plan een afspraak voor een gratis kleur- en interieuradvies

  • Inclusief stijl impressie tekening
  • Afspraak ook mogelijk bij u thuis

Heb je verbouw- of verhuisplannen of zin in een nieuw interieur? Wil je weten hoe je dat ene designmeubel waar je al zo lang van droomt, in harmonie brengt met de rest van je interieur? De interieuradviseurs van Piet Klerkx helpen je graag om van je huis een écht thuis te maken. Maak een afspraak voor een GRATIS persoonlijk kleur- en interieuradvies t.w.v. €75,-. En laat je verrassen en inspireren!

back to top
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×