Stories - Congklak

STORIES - CONGKLAK

Een prachtig meubelstuk geërfd van een oudtante of een bijzonder woonaccessoire meegenomen van een verre reis. Het zijn de producten waar een verhaal achter zit. En die je inrichting net dat stukje extra persoonlijkheid geven. Bij Piet Klerkx vind je een bescheiden collectie van unieke en bijzondere woonproducten van over de hele wereld. Allemaal uniek in hun soort. En met een rijke geschiedenis. In STORIES vertellen we elke week het verhaal achter deze producten. Met deze week: De Congklak.

Laat je inspireren

Congklak - ook wel Dakon genoemd - is een eeuwenoud traditioneel kinderspel dat vroeger ooit door de Afrikanen naar Indonesië werd gebracht. Het spel bestaat uit een houten plank - vaak van teakhout of mahonie - met een aantal putjes en rijen. Door zijn vorm en bijzondere eigenschappen heeft de Congklak inmiddels ook zijn weg gevonden in onze Nederlandse woningen. De houten, geleefde uitstraling en de putjes maken de Congklak perfect geschikt voor een decoratieve functie in huis.

Schelpen, stenen en rijstkorrels

Congklak werd vroeger vooral gespeeld door meisjes uit Javaanse welgestelde gezinnen. Hoe het Congklak bord er precies uitziet, verschilt per eiland en omgeving. Zo kan een Congklak bord bijvoorbeeld 5, 6, 7 of 9 putjes per rij hebben. Aan beide uiteindes van de plank zit een groot putje, het "spaarputje". Het doel van het spel is om zoveel mogelijk balletjes in je eigen spaarputje te verzamelen. In Indonesië gebruiken kinderen alles wat maar voor handen ligt als balletjes. Aan zee zijn het schelpen, aan de rivier zijn het steentjes en in landbouwgebieden zijn het zaden of rijstkorrels.

Decoratie in huis

Congklak is geen oudhollands bordspel zoals wij dat kennen. En dat maakt het juist zo bijzonder. Met dit item haal je een uniek woonaccessoire in huis. De borden komen uit Indonesië en zijn verkrijgbaar in verschillende formaten - afhankelijk van het aantal putjes in het spel. De putjes in de plank zijn uitstekend geschikt voor waxinelichtjes bijvoorbeeld. Of voor kleine vaasjes met een bloem erin. Voor op de keukentafel, in de woonkamer of in de badkamer. Laat je creativiteit de vrije loop.

  • Gratis Interieuradvies

Laat je inspireren

En plan een afspraak voor een gratis kleur- en interieuradvies

  • Inclusief stijl impressie tekening
  • Afspraak ook mogelijk bij u thuis

Heb je verbouw- of verhuisplannen of zin in een nieuw interieur? Wil je weten hoe je dat ene designmeubel waar je al zo lang van droomt, in harmonie brengt met de rest van je interieur? De interieuradviseurs van Piet Klerkx helpen je graag om van je huis een écht thuis te maken. Maak een afspraak voor een GRATIS persoonlijk kleur- en interieuradvies t.w.v. €75,-. En laat je verrassen en inspireren!

back to top
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×