Waar ga je op koken?

Koken op gas is nog steeds het populairst. Maar er zijn ook alternatieven, met elk hun voor- en nadelen. De moeite waard om even in te duiken!

Gas
Koken op gas is vaak de eenvoudigste en goedkoopste keuze. Pannen zijn goedkoop en kunnen allemaal gebruikt worden op gas. Bovendien is gas in verbruik meestal (nog) niet duurder dan elektriciteit. Daar staat tegenover dat zo’n 50% van de verbruikte energie naast de pan verdwijnt. Een gaskookplaat is lastig schoon te maken en daardoor wat minder hygiënisch. Dat neemt niet weg dat koken op gas voor de meeste professionals de enige optie is: met geen enkele andere methode kun je zo makkelijk de intensiteit van de hittebron variëren. 

Inductie
Bij inductiekoken gaat er weinig energie verloren, omdat alle energie naar het verwarmen van de pan gaat. Inductie verwarmt de pan en niet de plaat – de kans dat je je aan een inductiekookplaat brandt is dus minimaal. De plaat is vrijwel meteen afgekoeld zodra je de pan eraf haalt. Een inductieplaat is na gebruik snel en makkelijk schoon te maken. Wel moet er een aparte elektriciteitsgroep in de meterkast aangelegd worden en ook heb je er speciale pannen voor nodig. Een inductiekookplaat kost meer dan een gas- of keramische kookplaat, hoewel de prijzen van inductiekookplaten sterk aan het dalen zijn.

Keramisch
Keramisch koken is de duurste kookvariant: vaak moeten er aparte groepen in de meterkast worden geplaatst en leidingen en speciale stopcontacten in de keuken worden aangelegd. Daarnaast betaal je voor de aanschaf van de kookplaat en nieuwe pannen. Tijdens het koken gaat zo’n 40% van de energie die de kookplaat verbruikt, verloren. Omdat de keramische kookplaat na het koken nog een tijdje warm blijft, is er ook dan sprake van energieverlies. De keramische kookplaat is eenvoudig schoon te maken, maar je moet wel wachten tot de plaat goed is afgekoeld, anders kun je je er flink aan branden. 

Piets keukens

  • Gratis Interieuradvies

Laat je inspireren

En plan een afspraak voor een gratis kleur- en interieuradvies

  • Inclusief stijl impressie tekening
  • Afspraak ook mogelijk bij u thuis

Heb je verbouw- of verhuisplannen of zin in een nieuw interieur? Wil je weten hoe je dat ene designmeubel waar je al zo lang van droomt, in harmonie brengt met de rest van je interieur? De interieuradviseurs van Piet Klerkx helpen je graag om van je huis een écht thuis te maken. Maak een afspraak voor een GRATIS persoonlijk kleur- en interieuradvies t.w.v. €75,-. En laat je verrassen en inspireren!

back to top
[this div will be converted to an iframe]
×
×
×